Barroso: Komise navrhne do konce června evropské daně

24.11.2010
Euroskop

Komise do konce června oficiálně navrhne zavedení vlastního financování EU. Oznámil to předseda Evropské komise José Manuel Barroso na včerejším plenárním zasedání Evropského parlamentu. Dále uvedl, že nový návrh rozpočtu pro rok 2011 přednese Komise 1. prosince.

„Využijeme naše právo legislativní iniciativy, abychom formálně navrhli vlastní zdroje (EU) do konce června,“ řekl Barroso ve Štrasburku. „Na návrhy vynaložíme značné úsilí, aby v budoucnosti dosáhly konsensu. Jsme otevřeni jakýmkoliv myšlenkám,“ dodal.

Evropský parlament trvá na tom, že debata o kontroverzních „vlastních zdrojích“ je klíčovým požadavkem v nadcházející bitvě o rozpočet EU pro příští rok. Jednání o něm nedávno zkrachovala právě i kvůli trvání europoslanců na zavedení „evropské daně“.

Myšlenku evropské daně zásadně odmítají mnohé členské státy včetně třech největších Německa, Francie a Velké Británie. Proti jejímu zavedení se vyslovil i předseda Evropské rady Hermann van Rompuy.

Prosinec ve znamení boje o rozpočet

Portugalský politik ve Štrasburku oznámil, že nový návrh rozpočtu pro příští rok představí Komise 1. prosince. Bude přitom brát zřetel na parlamentní požadavek větší flexibility ve výdajových kapitolách a na změny po vstupu v platnost Lisabonské smlouvy. Návrh zahrne všechny dosud ujednané body mezi členskými státy a evropským zákonodárným sborem včetně stropu 2,91 procent navýšení příjmů.

Na Barrosův návrh na zavedení vlastních příjmů Unie zareagovala nezařazená europoslankyně Diane Dioda. Ta požaduje, aby britský premiér Cameron dal jasně najevo, že zavedení evropské daně si ve Velké Británii vyžádá referendum.

O novém rozpočtovém návrhu budou proti sobě stojící strany jednat na formální schůzce s Komisí 6. prosince. Pokud se jim nepodaří nalézt shodu, bude rozpočet pro příští rok sestavován na každý měsíc zvlášť.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek