Portugalsko: Příští oběť finančních trhů?

24.11.2010
Euroskop

V neděli Irsko požádalo o pomoc ze záchranného fondu EU. Očekávané uklidnění trhů ale nenásledovalo. Ty si naopak našly novou oběť – Portugalsko.

„S Irskem padla druhá kostka domina, říká analytik Commerzbank Christoph Weil.Na trhu vládne shoda, že Portugalsko je příštím adeptem, který zamíří pod ochranu záchranného štítu, dodává analytik WestLB Michael Leister.

Trhy jsou každopádně opět v pohotovosti. Výnosy řeckých a portugalských dluhopisů zaznamenaly nebývalý růst. Portugalsko musí za desetileté dluhopisy platit 6,5procentní úrok, Řecko dokonce 11,6 procent. Ani devizový trh irská záchranná akce nepřesvědčila a kurz eura k dolaru klesl na poměr 1,36.

Bruselští politici namítají, že není možné házet do jednoho pytle rozdílná hospodářství Řecka, Irska a Portugalska. Zatímco irský deficit dosahuje 32 procent, Portugalci očekávají procent sedm. Státní zadlužení země galského kohouta ve výši 78 procent leží na podobné úrovni jako německý nebo francouzský státní dluh. A Portugalci nebojují s nedůvěryhodností jako Řekové, kteří opakovaně falšovali ekonomické statistiky.

Přesto má Portugalsko vážné problémy. V roce 2011 mu hrozí pád do recese. Ekonom Unicredit Tullia Bucco předpovídá, že v příštím roce jeho hospodářství klesne o 1,3 procenta, protože konsolidace veřejného rozpočtu povede k poklesu poptávky. Nežádoucím důsledkem podle něj bude především výrazný nárůst nezaměstnanosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek