Francie a Německo pro přísnější pravidla ke zvládání krize eura

25.11.2010
čtk

Německo a Francie chtějí společně prosazovat přípravu nového krizového mechanismu pro euro. Shodli se na tom na denšní schůzce v Berlíně ministři zahraničí Německa a Francie, Guido Westerwelle a Michele Alliotová-Marieová.

Chceme euro, které by bylo nezlomným regulačním mechanismem chráněno před turbulencemi vývoje, řekl Westerwelle podle agentury DPA. Mezi Paříží a Berlínem v tom panuje velmi vysoká míra shody, dodala Alliotová-Marieová.

Německý ministr v této souvislosti potvrdil stanovisko Německa, že po roce 2013 by se na rizicích měli podílet i soukromí investoři. Na otázku, zda se po měnových problémech Řecka a Irska neobává dominového efektu, ministr odpověděl: Jsem proti tomu, aby teď kvůli tomu jedna země za druhou přicházela do řečí.

V současnosti jsme svědky všeobecného spekulativního útoku na unii a euro, řekla šéfka francouzské diplomacie. Tento útok podle ní směřuje především na země, které spekulantům připadají křehké. Westerwelle dodal, že trhy zřejmě ještě nevzaly v potaz, že situace mezi jednotlivými členskými zeměmi EU je značně rozdílná.

Oba se shodli, že německo-francouzské spojenectví je pilířem stability Evropské unie. Nedávné vojenské sblížení Francie s Británií, jejichž armády budou spolupracovat v mnoha oblastech, přitom německo-francouzské spojenectví označované za motor EU nijak neoslabuje, zdůraznila Alliotová-Marieová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek