Merkelová opět pod palbou kritiky kvůli výrokům o eurozóně

25.11.2010
čtk

Kancléřka Merkelová po svém úterním kontroverzním prohlášení, že euro je v ohrožení včera znovu vyvolala rozhořčené reakce vyjádřením k dalšímu kontroverznímu tématu – podílu soukromých investorů na řešení budoucích platebních krizí v eurozóně. Před snahami Němců prosazovat citlivou otázku v tak nebezpečné době varovalo Španělsko a kritizoval je i předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Mají politici odvahu přinutit ty, kdo vydělávají peníze, sdílet stejně tak i rizika? Nebo je obchodování s vládními dluhopisy jediné podnikání ve světové ekonomice, které nezahrnuje žádné riziko, řekla Merkelová ve středu v německém parlamentu. Jde o primát politiky, o stanovení limitů pro trhy, dodala. Připustila však, že její trvání na podílu soukromých investorů na nesení nákladů záchrany problémových států vyvolává na trzích nervozitu.

Řada činitelů v EU a analytiků považuje novou vlnu dluhopisové krize v eurozóně za důsledek nevhodně načasované snahy Německa zavést mechanismus pro řešení státních insolvencí, v kterém by se na nákladech podíleli i soukromí věřitelé.

Španělsko nechce strašit soukromé investory

Španělská ministryně hospodářství Elena Salgadová včera prohlásila, že na prosazování jakéhokoli plánu, který by nutil investory sdílet ztráty budoucích řešení dluhových krizí eura, je velmi brzy. Nemyslíme si, že tato myšlenka by teď i po roce 2013 byla příhodná, řekla Salgadová.

Vliv irské krize i strach z německých plánů včera zvedl náklady pojištění španělských vládních dluhopisů před insolvencí na nová rekordní maxima. Na nejvyšší úroveň od španělského vstupu do eurozóny vystoupila i riziková úroková přirážka španělských dluhopisů proti německým, která je nyní na 2,5 procentního bodu.

Barroso včera připomněl, že evropské lídry v říjnu upozorňoval na rizika vznášení této otázky (podílu investorů na nákladech sanací) bez správné přípravy a komunikace. Věc však byla nadnesena a rozhodnuta a nyní se s ní musíme co nejodpovědněji vypořádat, řekl Barroso v Evropském parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek