EU a MMF chtějí, aby se věřitelé podíleli na sanaci irských bank

26.11.2010
čtk

Zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v rámci současných rozhovorů o finanční pomoci Irsku zkoumají, jak přinutit věřitele zaplatit část nákladů na záchranu irských bank. Uvedl to dnes list Irish Times, podle jehož zdroje je na stole několik různých návrhů. Vysoké náklady sanace bank jsou příčinou vysokého irského zadluženi, kvůli němuž má země dostat od EU a MMF rozsáhlou pomoc v sumě kolem 85 miliard eur (2,1 bilionu Kč).

Irsko o víkendu požádalo EU oficiálně o pomoc a od pondělka jednají v Dublinu zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF o podrobnostech úvěru. Balík pomoci by mohl být zveřejněn již o tomto víkendu.

Delegace EU a MMF se shodují, že určitý podíl na nákladech záchrany bank by měli nést vlastníci podřízených i nadřízených dluhopisů irských bank. Prvním úkolem bude přesvědčit držitele nadřízených dluhopisů, aby se podíleli na sanaci, uvedl zdroj. Pokud to neuspěje, otázka bude znít, jak je k tomu donutit právně čistou cestou, dodal.

Podle jednoho návrhu by byly dluhy bank přeměněny na akciové podíly v nich. Podle druhé možnosti by si investoři mohli vybrat, zda poskytnou bankám nový kapitál, nebo přijmou snížení hodnoty držených dluhopisů.

Kvůli sanaci bank, jejíž náklady irská vláda odhadla na nejméně 45 miliard eur, dosáhne letos rozpočtový deficit Irska 32 procent hrubého domácího produktu, což je poválečný rekord v celé Evropě. Je to důsledek kontroverzního rozhodnutí vlády z roku 2008 zaručit se po splasknutí bubliny růstu cen realit za veškeré dluhy domácích bank, tedy nejen vklady, ale i nadřízené a podřízené dluhopisy a další závazky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek