EU a MMF rozhodnou o pomoci Irsku pravděpodobně v neděli

26.11.2010

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoci Irsku nejspíš rozhodnou již v neděli. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Pomoc by podle dřívějších informací měla dosáhnout zhruba 85 miliard eur a má částečně směřovat na sanaci problémových irských bank.

Je opravdu pravděpodobné, že dohoda bude oznámena v neděli, řekl nejmenovaný zdroj. V neděli se tak nejspíš sejdou ministři financí EU, byť zatím není jasné, zda v Bruselu či prostřednictvím telekonference. Představa je taková, že ministři by celý balíček odsouhlasili a dali zelenou (záchrannému) programu, dodal zdroj.

Z 85 miliard eur, které má Irsko dostat, zhruba 35 miliard eur poplyne na podporu problémových bank a finančního sektoru. Dalších 50 miliard eur půjde na financování irského rozpočtu. Byla to dohoda 50-35, ale určit přesnou částku na pokrytí bankovních ztrát je obtížné a čísla se neustále mění. Těch 35 miliard spadá pod finanční sektor, uvedl zdroj.

Na ministrech financí EU bude, aby částku rozdělili mezi jednotlivé finanční nástroje. Podle očekávání by se měl zapojit záchranný fond eurozóny (ESFS), v němž je celkem 440 miliard eur. Dále přispějí Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise, která prostřednictvím mechanismu zvaného ESFM má k dispozici zhruba 60 miliard eur.

MMF krátce po řecké dluhové krizi slíbil, že zemím v eurozóně může poskytnout pomoc až 250 miliard eur. V případě Irska by se jeho podíl na celkové pomoci měl pohybovat kolem 20 miliard eur.

Sdílet tento příspěvek