Tlačí EU na Portugalsko, aby požádalo o pomoc?

26.11.2010
čtk

Portugalsko, Evropská komise i Německo dnes popřely zprávy, podle nichž většina zemí eurozóny spolu s Evropskou centrální bankou přesvědčuje Lisabon, aby požádal o finanční pomoc ze záchranného fondu pro eurozónu (EFSF). O Portugalsku se na finančních trzích v souvislosti s nynější dluhopisovou krizí mluví jako o dalším adeptu na pomoc z EFSF, trhy se však už začínají zaměřovat na mnohem větší Španělsko. O pomoc z fondu požádalo minulý týden Irsko.

Pokud by Portugalsko fond využilo, bylo by to dobré pro Španělsko, protože tato země je v Portugalsku finančně vysoce zaangažována, řekl listu zdroj z německého ministerstva financí. Mluvčí ministerstva však popřel, že by to byl názor Německa.Vyvíjení tlaku není mechanismus, který by ochranný val pro euro předpokládal, tvrdil mluvčí.

Pomoc Portugalsku má zachránit Španělsko

Informaci přinesl německý list Financial Times Deutschland, který s odkazem na nejmenované vládní zdroje uvedl, že tlak na poskytnutí pomoci Portugalsku je motivován snahou zabránit tomu, aby podobnou žádost muselo podat sousední Španělsko. V tom případě by totiž podle expertů již fond na záchranu zřejmě nestačil.

Ten novinový článek je zcela nepravdivý, není ničím podložen, řekl mluvčí portugalské vlády. Portugalský premiér José Sócrates opakovaně uvádí, že jeho země nezamýšlí žádat EU o podporu.

Zdroj ze španělské vlády agentuře Reuters řekl, že ani Madrid na Portugalsko žádný nátlak nevyvíjí. Španělsko po Portugalsku pouze chce, aby schválilo rozpočet a plnilo svůj program stability, uvedl zdroj. Premiér José Zapatero v rozhlasové stanici RACI řekl, že investoři, kteří sázejí na trzích proti Španělsku, zjistí, jak se mýlili. Zapatero zároveň absolutně vyloučil, že by jeho země potřebovala sanaci.

Zprávy o nátlaku na Portugalsko odmítl i mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Nevím o žádných jednáních, v nichž by mohl být na Portugalsko vyvíjen nátlak, aby přijalo pomoc, řekl Altafaj.

Portugalský ministr financí Fernando Texeira dos Santos však naznačil, že tlak na Lisabon existuje. Nechci jmenovat tu či onu zemi, tím méně Německo, řekl ministr listu Jornal de Noticias na otázku, zda Berlín tlačí Lisabon k přijetí úvěru. Mezi našimi partnery v Evropské unii jsou však ti, kteří si myslí, že nejlepším způsobem, jak zachovat stabilitu eurozóny, je tlačit a nutit ty země, na které se soustředí pozornost, aby se přihlásily o pomoc, řekl ministr. Tlaku na pomoc vzdorovala do minulého víkendu i irská vláda.

Portugalský deficit je mnohem nižší než irský schodek, který letos kvůli sanaci bank vyskočí na rekordních 32 procent HDP. Také portugalské banky jsou v mnohem lepším stavu než irské. Investoři se však obávají, že slabá a nekonkurenceschopná portugalská ekonomika nebude schopna zajistit splacení dluhů, což žene portugalské náklady na dluhovou obsluhu prudce vzhůru.

Výnosy z dluhopisů stále rostou

Úrokové výnosy portugalských dluhopisů s desetiletou lhůtou splatnosti už tento týden vystoupily nad sedm procent. Dostaly se tak nad úroveň, na níž se Řecko a Irsko vzdaly snah ucházet se o nové úvěry na trhu. Je to také už zřetelně nad zhruba pěti procenty, za něž by si Lisabon mohl půjčit z fondu EFSF. Dnes tento výnos vzrostl o dalšího 0,10 procentního bodu na 7,25 procenta.

Výnosy španělských desetiletých dluhopisů už stouply nad pět procent a dnes ráno se jejich riziková přirážka k německým dluhopisům dostala na nový rekord 2,66 procentního bodu. Výnos tohoto dluhopisu se dostal na 5,25 procenta, nejvýše od roku 2002.

Trh se už zaměřuje spíše na Španělsko než Portugalsko. Většina lidí se domnívá, že pomoc Portugalsku je nevyhnutelná,, řekl analytik RIA Capital Markets Nick Stamenkovic. Hledají další oběť a pohyby španělských dluhopisů jsou známkou nákazy, třebaže se domníváme, že obavy o Španělsko jsou přehnané, dodal.

Bude 750miliardový záchranný balík ještě navýšen?

EU se v květnu po záchraně Řecka dohodla na vytvoření fondu EFSF, který má řešit problémy insolvencí ohrožených zemí eurozóny, v celkové sumě 750 miliard eur. Ve čtvrtek se objevily zprávy, podle nichž se v EU začíná mluvit o posílení fondu tak, aby stačil i pro Španělsko.

Možné zvýšení fondu v případě potřeby připustil guvernér německé centrální banky Alex Weber a dnes v listu Bild s tímto požadavkem vystoupili někteří přední němečtí ekonomové. Ministr financí Wolfgand Schäuble však tuto výzvu odmítl. Myslím, že tyto požadavky jsou nesmyslné, řekl ministr v rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk.

Portugalský parlament má dnes schválit rozpočet pro příští rok, v němž vláda předkládá tvrdá úsporná opatření, aby snížila vysoký rozpočtový deficit a zachránila zemi před platební neschopností. Portugalsko kvůli chystanému rozpočtu ochromila ve středu generální stávka, která byla podle odborů největší v historii. Rozpočet má snížit schodek státního rozpočtu z letošních 7,3 procenta hrubého domácího produktu na 4,6 procenta HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek