EU jedná o pomoci Irsku, zbývá dořešit úroky z úvěru

28.11.2010
čtk

Evropské unii zbývá již jen doladit výši úrokové sazby, za níž poskytne finanční pomoc Irsku. Novinářům to dnes řekla francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová. Pomoc v celkové výši 85 miliard eur eur by dnes na mimořádném jednání v Bruselu měli definitivně potvrdit ministři financí eurozóny a celé EU.

Experti EU a Mezinárodního měnového fondu dnes v Irsku dosáhli dohody s irskými úřady. Jediným detailem, který pronikl do médií, je ale výše záchranného programu. Zbytek informací EU zřejmě uvolní až po jednání šéfů státních pokladen, které začalo ve 13:00 v budově Rady EU v Bruselu.

Pomoc Irsku je téměř hotová. Chybí nám dopilovat jen jednotlivé detaily, především úrokové sazby, řekla novinářům Lagardeová po svém příjezdu na jednání. Podle ní má unie dostatek prostředků na to, aby Irsku mohla finančně pomoci.

Hledá se systémová odpověď na krizi

Ministři se nicméně nebudou zabývat jen záchranou Irů. Podle belgického ministra financí Didiera Reynderse budou muset vyhodnotit i současné dění v eurozóně, tedy především šíření dluhové krize. Musíme přijmout rozhodnutí, která ukážou, že i v budoucnu jsme schopni se bránit v případě šoků či turbulencí. Jak jistě víte, tak nástroje pro to máme, dodal.

Podle španělské ministryně hospodářství Eleny Salgadové se šéfové státních pokladen vyhnou otázce případného zvětšení záchranného fondu eurozóny, do nějž se státy zavázaly přispět celkem 440 miliardami eur. Nedá se ale vyloučit, že ministři přijmou nějaké nečekané rozhodnutí, které by podle nich mělo zabránit šíření dluhové krize.

Naznačují to slova eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna. Musíme se pobavit i o širších následcích současné dluhové krize. Musíme probrat i systémovou odpověď na tuto krizi. Věříme, že v těchto věcech pokročíme, doplnil.

Irsko získá 85 miliard eur, pomůže i MMF

Pokud se naplní původní spekulace, tak by z 85 miliard eur, které má Irsko dostat, zhruba 35 miliard eur plynulo na podporu problémových bank a finančního sektoru. Dalších 50 miliard eur půjde na financování irského rozpočtu.

EU částku rozdělí mezi jednotlivé finanční nástroje. Podle očekávání by se měl zapojit záchranný fond eurozóny (ESFS), v němž je celkem 440 miliard eur. Dále přispějí Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise, která prostřednictvím mechanismu zvaného ESFM má k dispozici zhruba 60 miliard eur.

MMF krátce po řecké dluhové krizi slíbil, že zemím v eurozóně může poskytnout pomoc až 250 miliard eur. V případě Irska by se jeho podíl na celkové pomoci měl pohybovat kolem 20 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek