Juncker a Tremonti chtějí společné dluhopisy EU

06.12.2010
čtk

Šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker a italský ministr financí Giulio Tremonti v britském listu Financial Times volají po nastartování rozsáhlých emisí společných dluhopisů celé Evropské unie. Podle nich „E-bondy“ odvrátí dluhovou krizi eurozóny a zajistí „nezvratnost eura“. Proti této možnosti je Německo, jehož nejvyšší činitelé dnes svůj negativní postoj důrazně potvrdili.

Společné dluhopisy mohou podle Junckera a Tremontiho stabilizovat trhy vládních dluhopisů v kritickém roce 2013. Tehdy vyprší stabilizační fond pro eurozónu v celkové sumě 750 miliard eur a skončí i masivní pomoc Řecku. Stabilizace by pomohla vedle Řecka i Irsku, které už z fondu dostalo pomoc jako první, a dalším ohroženým zemím jako Portugalsku a Španělsku.

Dluhopisy by vydávala Evropská dluhopisová agentura. Tu by bylo možné podle Junckera a Tremontiho založit velmi rychle, třeba již na nejbližším zasedání evropských ministrů financí, které se koná dnes a v úterý. Podle obou představitelů by dluhopisová agentura mohla celkem vydat dluhopisy v hodnotě až 40 procent ročního výkonu ekonomiky EU, což je téměř pět bilionů eur.

Německo se k myšlence společného evropského dluhopisu staví odmítavě. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve videorozhovoru pro Financial Times uvedl, že E-bondy nejsou řešením a mohly by naopak euro podkopat. Dokud máme ve fiskální politice národní kompetence, nemůžeme se vzdát nástroje pro pobídky a sankce, které v rozpočtové politice členských zemích zajistí disciplínu. Jinak by euro padlo, řekl ministr.

O nereálnosti těchto dluhopisů vzhledem k evropským smlouvám se zmínila i kancléřka Angela Merkelová. Na tiskové konferenci s hostujícím polským premiérem Donaldem Tuskem dodala, že takové dohody by jen snížily prvek konkurence v eurozóně v době, kdy je nutné posílit rozpočtovou disciplínu a přitvrdit Pakt stability a růstu. Prioritou Německa je zpřísnit rozpočtová pravidla paktu a přinutit ostatní země k úspornému chování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek