Medveděv přijíždí na návštěvu Polska

06.12.2010
čtk

V Polsku je dnes před polednem očekáván ruský prezident Dmitrij Medveděv. Bude jednat se svým polským kolegou Bronislawem Komorowským i s premiérem Donaldem Tuskem. Medveděv má na programu rokování o bezpečnostních otázkách, energetice či vztazích své země s Evropskou unií a NATO.

Medveděv se nevyhne pravděpodobně ani pro jeho hostitele citlivému tématu – katyňskému masakru z roku 1940, při kterém tajná sovětská policie NKVD zavraždila tisíce Poláků. V úterý dopoledne šéf Kremlu odletí z Varšavy do Bruselu na summit EU-Rusko.

Po letech napětí mezi Moskvou a Varšavou dělá Kreml v poslední době vůči Polsku vstřícné kroky mimo jiné i v otázce Katyně – před několika dny masakr odsoudil ruský parlament, nicméně Poláci se stále ještě nedočkali ani odtajnění všech archivních materiálů ke Katyni, ani rehabilitace obětí.

Komorowski i Tusk budou chtít patrně s Medveděvem hovořit také o vyšetřování dubnové letecké katastrofy, při níž u západoruského Smolenska zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších představitelů polského veřejného života.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek