Česko se stalo součástí Dunajské strategie

14.12.2010
Euroskop

Čtrnáct států střední a východní Evropy se účastní Dunajské strategie, kterou tento týden představila Evropská komise. Mezi členy patří země Evropské unie (Německo, Rakousko, Maďarsko, Česko, Slovensko, Slovinsko, Bulharsko a Rumunsko) i země s jejího sousedství (Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá hora, Ukrajina a Moldavsko).

Smyslem nové makroregionální iniciativy je společné řešení problémů překračujících hranice a koordinace již existujících aktivit v zemích spadajících do povodí Dunaje. Strategie se účastní celé státy, tedy i Česká republika, ač do povodí Dunaje spadá pouze Morava.

„Akční plán strategie ukazuje čtyři hlavní pilíře a 11 prioritních oblastí, představila základní linie Simona Pohlová z Generálního ředitelství Komise pro regionální politiku. Hlavními pilíři strategie jsou propojení, ochrana životního prostředí, vytváření prosperity a posílení dunajského regionu. Projektu by se kromě vlád a místních samospráv měly účastnit i neziskové organizace.

„Implementace bude zahájena až v červnu 2011, poté co jí posvětí Evropská rada, řekla zástupkyně českého gestora Úřadu vlády Kateřina Miklošová.

Česká republika podle Miklošové od nové iniciativy očekává efektivnější využívání již existujících zdrojů. „Česká pozice k makroekonomické strategii je vytvářena v kontextu diskuze o budoucnosti kohezní politiky po roce 2013. Hlavním důrazem je tzv. trojí neutralita. To znamená, že nemá být vytvořena nová legislativa, nové instituce ani poskytovány nové finance, řekla Miklošová.

Dunajská strategie je druhým evropským makroregionálním projektem. Loni zahájila činnost Baltská strategie. Její výsledky budou představeny až na červnovém summitu Evropské rady. Podle Úřadu vlády je proto předčasné měnit kostru kohezní politiky pro období 2013 až 2020.

V Evropské unii se nyní neoficiálně mluví o větším důrazu regionální politiky právě na makroregiony. Vedle Dunajské a Baltské oblasti by mohl spolupracovat například region Jaderského a Jónského moře, kam spadá mimo jiné Řecko a Itálie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek