NATO a Rusko: Po Lisabonu konečně spojenci?

14.12.2010
Euroskop

Asociace pro mezinárodní otázky v pondělí uspořádala mezinárodní konferenci na téma dalšího vývoje NATO po lisabonském summitu. Akce se zúčastnila řada zahraničních odborníků v oblastech euroatlantické bezpečnosti a transatlantických vztahů společně se zástupci českých ministerstev zahraničí a obrany. Z českých expertů přijali pozvání náměstek ministra obrany Jiří Šedivý a Petr Luňák z diplomatického sekretariátu NATO.

Účastníci debaty NATO after the Lisbon Summit: Prospects and Challenges se snažili odhadnout směr dalšího vývoje Severoatlantické aliance i nové Strategické koncepce, na které se v listopadu shodli účastníci lisabonském summitu. Jedním z jeho klíčových témat byly vztahy mezi NATO a Ruskem. Podle Petra Luňáka z generálního sekretariátu Aliance směřují oba aktéři po letech nedůvěry k efektivnímu partnerství, což se naposledy potvrdilo ruskou účastí na projektu protibalistické obrany.

Tématem se stala i mise aliančních vojsk v Afghánistánu, respektive otázka předání odpovědnosti jeho národní vládě. Historie ukázala, že zatímco napadnout Afghánistán je relativně jednoduché, opustit ho je mnohem těžší, uvedl Rod Thorton z Nottinghamské univerzity. Podle bezpečnostního experta je hlavní překážkou afghánské autonomie plánované stažení amerických vojsk, stanovené prezidentem Obamou na červenec příštího roku. S odchodem Američanů se snižuje pravděpodobnost, že by spojenecké síly opustily Afghánistán do roku 2014, jak stanovil summit, poznamenal Thorton.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek