Slovensko získalo významný post v čele nové diplomacie EU

14.12.2010
čtk

Bývalý slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák bude výkonným ředitelem unijní diplomatické služby pro Rusko, východní partnerství a západní Balkán. Novinářům to dnes oznámila šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová.

Česko zatím podobně vysoko postaveného diplomata v unijním sboru, který nese oficiální název Evropská služba vnější akce, nemá. Lajčákův post je v unijní hierarchii ještě výše než posty velvyslanců EU, které Ashtonová v posledních týdnech rovněž vybírá.

Podle Ashtonové je Lajčákova kariéra ve slovenské diplomacii obdivuhodná, přičemž kromě ministra zahraničí zastával i post vysokého představitele mezinárodního společenství v Bosně a Hercegovině. Spolu s Lajčákem Ashtonová jmenovala výkonného ředitele pro celý americký kontinent Švéda Christiana Lefflera.

Tato dvě klíčová jmenování se pro Evropskou unii týkají životně důležitých vztahů s našimi sousedy a strategicky důležitými partnery v zámoří. Miroslav a Christian přinesou na tyto dva klíčové posty nového diplomatického sboru zkušenosti, uvedla Ashtonová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek