Spuštěna Brussels Leaks, mladší sestra Wiki

14.12.2010
Euroskop

Skupina bývalých euroúředníků a pracovníků z médií a neziskových organizací sídlících v Bruselu vytvořila evropskou verzi Wikileaks. Na webové stránce Brusselsleaks.com vyzývá anonymní přispěvatele k zaslání citlivých dokumentů EU.

„Naší ideologií je, že EU může ohromně přispět k dobrému, ale lidé jí správně nedůvěřují, protože se velmi mnoho děje za zavřenými dveřmi. Doufáme, že když na to přitáhneme pozornost, evropské instituce začnou pracovat na zlepšení transparentnosti a zajištění, aby byl hlas občanů jasně slyšet v průmyslu, který v současnosti má v Bruselu příliš velký vliv, vysvětlil jeden ze zakladatelů Brussels Leaks pro Euobserver cíl evropské kopie Wikileaks.

První „várka dokumentů by se podle zdroje Euobserveru měla týkat energetiky a dopravy. Oproti své „starší sestře však evropská stránka bude zveřejňovat pouze dokumenty, jejichž autenticitu si tvůrci ověří.

Nejvýraznějším následovníkem Wikileaks je dosud web Opean Leaks. Jeho otcem je spoluzakladatel Wikileaks Daniel Domscheit-Berg. Německý počítačový expert plánuje rozšiřovat kódovací software pro instituce jako odborová hnutí, charity nebo média, čímž by podle něj měli „donašeči získat více možností, kde udat tajné dokumenty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek