Cameron chce, aby eurozónu zachraňovaly jen její členové

16.12.2010
Euroskop

Britský premiér David Cameron se na dnešním summitu Evropské rady pokusí prosadit opatření, které zabrání zahrnutí nečlenů eurozóny do záchrany ohrožených států platících eurem. Financial Times to zjistil od evropských diplomatů.

Velká Británie údajně požaduje, aby v Lisabonské smlouvě bylo výslovně stanoveno, že článek, který povoluje finanční pomoc státům Unie v případě živelné katastrofy, nesmí být použit pro budoucí finanční krize. Podle evropských diplomatů by však tento zásah požadoval svolání řádné mezivládní konference, protože by to znamenalo změnu v rozdělení pravomocí. Dosud Unie předpokládala, že využije pro plánované změny primárního práva zjednodušený postup.

Podle diplomatů Britové chtějí zahrnout do závěrů summitu výslovné potvrzení, že státy mimo měnovou unii se nového záchranného mechanismu na pomoc státům ohrožených bankrotem nebudou účastnit.

„Nejedná se o to prosadit nový článek, vysvětlil Financial Times britský diplomat. „Jde o princip, který jasně a předem ustanoví, že po roce 2013 až začne platit permanentní záchranný mechanismus, nevzniknou žádné závazky pro evropský ani britský rozpočet. Na tomto summitu musí být jasně stanoveno, že všech 27 států s tím souhlasí, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek