ECB navýší svůj kapitál o 5 miliard eur

16.12.2010
čtk

Evropská centrální banka rozhodla navýšit poprvé za 12 let existence eurozóny svůj kapitál. Ten se zvýší o pět miliard eur na téměř dvojnásobných 10,76 miliardy eur, aby byla ECB lépe chráněna před zvýšeným kolísáním na finančních trzích a rostoucími úvěrovými riziky. Banka to dnes sdělila po letošním posledním zasedání své bankovní rady.

Navýšení kapitálu zaplatí centrální banky jednotlivých zemí eurozóny ve třech splátkách. Podle pozorovatelů je tento krok motivován hlavně obavami ECB z propadu cen vládních dluhopisů, které banka od května kupuje na trhu, aby zmírnila tlak na úvěrové náklady zemí eura ohrožených dluhovou krizí.

ECB od května nakoupila vládní dluhopisy v hodnotě 72 miliard eur (1,8 bilionu korun), aby podpořila jejich ceny a stabilizovala náklady na státní půjčky, jejichž výše je klíčovým faktorem v dluhové krizi. ECB se soustřeďuje na nákupy dluhopisů Řecka, Irska a Portugalska.

Navýšení kapitálu bylo vyhodnoceno jako vhodný krok z hlediska zvýšené volatility směnných kurzů, úrokových sazeb, cen zlata i úvěrových rizik, uvedla ECB. Z dlouhodobého pohledu je rovněž motivováno potřebou zajistit adekvátní kapitálovou bázi ve finančním systému, který se značně rozrostl, dodala banka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek