Bělorusko: Lukašenko znovu prezidentem, opozice potlačena

20.12.2010
čtk

Nedělní prezidentské volby v Bělorusku vyhrál jeho dosavadní autoritářský představitel Alexandr Lukašenko. Ústřední komise dnes oznámila, že po sečtení všech hlasů obdržel 79,67 procenta. Volební účast prý překročila 90 procent.

Zatímco opozice označila volby za zmanipulované, Spojené státy kritizovaly přílišné používání síly proti oponentům. Proti výsledkům ještě v neděli demonstrovaly v ulicích tisíce lidí. Při násilných policejních zásazích byla řada z nich zraněna a stovky demonstrantů zatčeny.

Podle agenturních informací zadržely pořádkové síly sedm z devíti kandidátů na úřad hlavy státu. Zatčeni byli všichni kromě Jaraslava Romančuka a Viktora Tereščenka, přičemž Uladzimir Njakljajev byl těžce zraněn. Policie zatkla i několik novinářů, včetně zpravodajky agentury AFP.

Do protestů se zapojila i známá reportérka Iryna Chalipová. V živě vysílaném interview pro nezávislou rozhlasovou stanici Echo Moskvy právě informovala o brutálním postupu policie, když jí policisté násilím odvlekli. Vláčejí mě pryč. Proboha, co to má znamenat? volala do telefonu. Policie mě bije, bylo slyšet její bolestí přerušovaný hlas, než se spojení přerušilo.

V Bělorusku pracuje jen několik nezávislých novinářů, často v ohrožení vlastního života, jako byla ruská novinářka Anna Politkovská, která byla v roce 2006 zavražděna před svým moskevským bytem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek