EK prověřuje maďarský mediální zákon

22.12.2010
čtk

Evropská komise prověřuje, zda jsou rozsáhlé změny maďarského mediálního zákona slučitelné s právem EU. Podle normy schválené v pondělí mohou být maďarská média pokutována až 200 miliony forintů za údajně nevyvážené zpravodajství. Podle kritiků reformy tak vládní Svaz mladých demokratů (Fidesz) premiéra Viktora Orbána získá kontrolu nad obsahem zpravodajství.

Přezkoumáme, v jakém rozsahu je dotčeno evropské právo a evropské principy, uvedl mluvčí EK, který odmítl maďarské zákony sám hodnotit. Novou právní úpravu maďarského mediálního zákona v úterý ostře kritizoval lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, který vyzval EK, aby učinila rychlé kroky proti zákonu. Podle Asselborna, který zpochybnil i maďarské předsednictví EU, norma zcela jasně porušuje ducha a literu smluv sedmadvacítky.

S velkou pozorností sleduje změny maďarského mediálního zákona i německá vláda. Německá kancléřka Angela Merkelová ústy svého mluvčího varovala maďarskou vládu před porušením státoprávních zásad ve vztahu k médiím. Podle schválené normy bude za prohřešky hrozit tištěným médiím a zpravodajským webům pokuta deset až 25 milionů forintů, rádiím a televizím pak 100 až 200 milionů forintů.

Mezi nejvíce kritizované body zákona patří to, že pochybení proti normě jsou nejasně definována. Pokuta navíc musí být zaplacena okamžitě, i když se kvůli ní postižený obrátí na soud. Některé sdělovací prostředky si stěžují, že je mohou případné pokuty zcela zničit. Zákon také stanoví, že rozhlas bude nově muset vysílat více maďarské hudby a státní média budou právně vázána vysílat více reklam a méně kriminálních zpráv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek