Obama jmenoval velvyslancem v ČR Normana Eisena

30.12.2010
čtk

Po dvou letech zamíří do Prahy americký velvyslanec. Prezident Barack Obama ve středu jmenoval ambasadorem Normana Eisena. Využil situace, kdy Kongres v původním složení končí a nový zasedne na začátku ledna, napsala agentura AP. Platnost jmenování bez odsouhlasení Senátem je na jeden rok.

Obama v rámci tohoto mimořádného kroku, kdy obešel Senát, jmenoval také americké velvyslance v Ázerbájdžánu, Turecku a Sýrii. Senát Eisenovo schválení do konce funkčního období současného Kongresu nestihl projednat, a proto jeho nominaci prezidentovi vrátil.

Eisen pracoval jako Obamův poradce pro etiku. Jeho kandidatura se ale v Senátu zadrhla kvůli podezření, že se nezachoval příliš eticky při předloňském odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval spolupracovníky prezidenta. Šlo o generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby Geralda Walpina. Obama jej odvolal v červnu 2009.

Eisen pak odvolání vysvětloval v Senátu a již tehdy ho za jeho roli v případu kritizoval republikánský senátor Charles Grassley. Když pak Obama navrhl Eisena na místo velvyslance v Praze, Grassley nominaci v září zablokoval. Českému rozhlasu později řekl, že svůj postoj nehodlá měnit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek