Portugalsko si musí půjčit dalších 20 miliard eur

30.12.2010
čtk

Portugalsko si v průběhu příštího roku bude muset půjčit 18 až 20 miliard eur. Jinak nebude mít dostatek peněz na krytí finančních závazků. Oznámil to portugalský úřad pro správu dluhu IGCP. Předpokládaná částka bude asi o deset procent nižší než letos, kdy objem nově vydaných dluhopisů činí asi 22 miliard eur.

Plán prodeje dluhopisů tak bude klíčovou zkouškou, která ukáže, zda je Portugalsko schopno dál si za přijatelných podmínek obstarávat peníze na mezinárodních trzích. Portugalsko je jednu z nejslabších zemí eurozóny a právě kvůli vysokým závazkům se mu v letošním roce výrazně zvýšily náklady na dluhovou službu.

Vysoké zadlužení Portugalska v kombinaci se slabým hospodářským růstem v posledních měsících posiluje dohady, že právě Portugalsko bude po Řecku a Irsku dalším členem eurozóny, který bude muset požádat evropské instituce o pomoc. Lisabon už přijal celou řadu opatření, většinou výdajových škrtů, aby se země katastrofickému scénáři vyhnula. Právě kvůli škrtům ale patrně ekonomika zpomalí ještě víc, upozorňují ekonomové.

Plán aukcí státních dluhopisů úřad neupřesnil, podle agentury Reuters se ale s jednou aukcí počítá v prvním čtvrtletí. První aukce pokladničních poukázek je plánována hned na 5. ledna. Celkově je plán emise dluhopisů v souladu s tím, co čekali analytici. Úspory mají Portugalsku pomoci snížit rozpočtový deficit, což je i jeden z hlavních důvodů, proč je země schopna snížit plánovaný objem nově emitovaných dluhopisů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek