Čína slíbila pomoc potápějícímu Španělsku

05.01.2011
Euroskop

Čínský vícepremiér Li Keqiang zahájil svou týdenní cestu po Evropě příslibem nákupu španělských dluhopisů. Jeho mise bude pokračovat ve Velké Británii a v Německu, kde s kancléřkou Merkelovou projedná německé investice v Číně.

„Věříme, že španělská vláda společně se svými občany překoná současné hospodářské a rozpočtové problémy, řekl čínský vicepremiér španělské ministryni financí Eleně Salgado při svém příjezdu.

Španělská vláda a banky musí podle agentury Moody‘s v roce 2011 získat 290 miliard eur. Pokud se Madridu nepodaří získat dostatek financí, bude to mít pro Evropu mnohem závažnější důsledky než bankrot Řecka. Španělská ekonomika je dvakrát větší než hospodářství Řecka, Irska a Portugalska dohromady.

Čínskou pomoc proto vítá nejen Madrid, ale i představitelé Evropské unie. „Z evropského pohledu oceňujeme čínskou podporu evropského a mezinárodního úsilí o zajištění finanční stability v Evropě, řekl při nedávném čínsko-evropském obchodním fóru Komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn.

Čína má zájem na stabilitě eurozóny

„Čína je zodpovědný dlouhodobý investor jak na evropském, tak na španělském finančním trhu. Čína důvěřuje španělskému finančnímu trhu. Nakupovala španělské dluhopisy a bude v tom pokračovat, slíbil při příležitosti své návštěvy Li Keqiang, o němž se spekuluje jako o příštím premiérovi.

Říše středu se ukazuje jako nejvýraznější finanční aktér v evropské dluhové krizi. Finanční podporu slíbili již na konci uplynulého roku čínský prezident Hu Jintao při návštěvě Portugalska a premiér Wen Jiabao v Řecku. Čínské jednání ale nevychází z čistého altruismu.

Úloha asijského obra při stabilizaci eurozóny je dána jeho enormními devizovými rezervami ve výši 2,6 bilionů dolarů (2 biliony eur). Většinu vložil do amerických dluhopisů, ale v poslední době se začal přiklánět k druhé stabilní měně – k euru. Bankrot eurozóny by proto postihl i asijského investora. A rozšíření krize by poškodilo čínské hospodářství, jelikož podle mínění ekonomických expertů nemůže domácí poptávka stačit na udržení hospodářského růstu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek