Německo: Šance pro stranu odpůrců eura rostou

06.01.2011
Euroskop

Stále více Němců se staví proti euru. Politické strany ale nářky občanů neberou vážně, a proto se podle magazínu Der Spiegel otevírá prostor pro novou protestní stranu, která založí svůj program na odporu proti společné evropské měně.

„V současné době se měnovými obavami občanů nezaobírá žádná politická strana, píše německý magazín. Oproti tomu ale počet iniciativ namířených proti společné měně roste a političtí pozorovatelé připouštějí, že z nich může vzniknout politická strana založená na odporu proti euru.

Německý magazín píše o poněkud nesourodé skupině, která se semkla v boji proti euru. Na jedné lodi se sešli stárnoucí dramatik Rolf Hochhuth, profesor ekonomie Markus Kerber, poslanec za liberální Svobodné demokraty Frank Schäffler, vnuk bývalého kancléře Patrick Adenauer a bývalý šéf Svazu německého průmyslu Hans-Olaf Henkel. „Zatím je spojuje jen vágně formulovaná obava, že již euro nechtějí, ale nebylo by to poprvé, kdy by se z volného sdružení jednotlivců mohla zrodit politická strana, upozorňuje Der Spiegel.

„Protieurovou náladu veřejnosti jasně potvrzují výzkumy veřejného mínění. Podle údajů společností Infratest dimap ze začátku prosince se 57 procent Němců domnívá, že jejich země si měla raději podržet marku než přistoupit na euro. O budoucnost měnové unie se obává dokonce 82 procent občanů.

Tea Party v Berlíně?

„Návrat marky? Dovedu si představit, že by mohla vzniknout jakási německá Tea Party právě s tímto důrazem, říká Thomas Mayer, hlavní ekonom Deutsche Bank s odkazem na americké protestní hnutí v rámci Republikánské strany. „Vláda musí prokázat, že záchranné balíčky pro Řecko a Irsko slouží i našim vlastním potřebám v Německu, říká zase sociolog Matthias Jung. „Pokud miliardovou pomoc přesvědčivě neodůvodní, dostane se do krize legitimity, dodává.

Spekulace o vzniku nové protestní strany vyvstaly i po vydání kontroverzní knihy bývalého centrálního bankéře Thila Sarrazina. V průzkumu veřejného mínění z loňského září vyšlo najevo, že 18 procent Němců by volilo novou protestní stranu v jejímž čele by stál Sarrazin. Nejvíce podpory by získal kontroverzní bankéř mezi voliči Die Linke (29 procent), ale volilo by jej i 17 procent voličů křesťanských demokratů kancléřky Merkelové.

Podobně jako Sarrazin i Henkel se stal autorem kontroverzního bestselleru. Jeho kniha „Zachraňte naše peníze! se dostala před Vánocemi mezi nejprodávanější tituly a autor se veze na vlně popularity. Při veřejném čtení jeho díla v knihkupectví v Hamburku se ho posluchači dokonce ptali, zda nebude kandidovat do zemské vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek