Portugalsko prodalo dluhopisy za 500 milionů eur

06.01.2011
Euroskop

Portugalsko včera prodalo dluhopisy za půl miliardy eur. Úspěšná zpráva, pokud by zájemcům nemuselo nabídnout mnohem vyšší úrok 3,7 procenta. To je skoro dvojnásobek sazby, za kterou Portugalsko prodávalo srovnatelné papíry v minulé aukci.

To je opravdu citelné zvýšení nákladů. Je to 80 procent, poznamenal analytik společnosti BGC Partners David Buik. V září Lisabon platil úrok dvě procenta a před rokem stačilo investorům pouze 0,6 procenta.

Aukce vyvolává obavy, že Portugalsko nedokáže splácet náklady na obsluhu svého dluhu. Pak by, podobně jako Řecko a Irsko, muselo požádat o mezinárodní pomoc. Portugalsko se na HDP eurozóny podílí méně než dvěma procenty. Jeho problémy by ale mohly ovlivnit mnohem větší Španělsko.

Lisabon, stejně jako Madrid, očekává určitou pomoc od Číny, jejíž vícepremiér Li Keqiang v úterý zahájil týdenní cestu po Evropě. Čína už loni Portugalsku přislíbila, že bude jeho dluhopisy dál nakupovat. Podobný slib zazněl včera i ve Španělsku. Zapaterova vláda a španělské banky musí podle agentury Moody‘s v roce 2011 získat 290 miliard eur.

Čína má na stabilitě Evropy zájem, protože je to její největší obchodní partner. Hlavní problém, tedy jak investoři vnímají riziko případného státního bankrotu Portugalska, ale nevyřeší ani Čína. Právě od tohoto vnímání rizika se ale odvíjí výše úroků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek