Vlastník ČSOB odepíše kvůli Irsku stamiliony eur

06.01.2011
čtk

Krach realitního trhu v Irsku a problémy na leasingovém trhu ve Velkém Británii budou stát belgickou bankovní a pojišťovací skupinu KBC 330 milionů eur. Tyto peníze musí vynaložit ze svého zisku na pokrytí zrát. Analytici irské odpisy očekávali, minus 150 milionů eur u pobočky UK Lease však byl překvapivý. Podle KBC našel vnitřní audit nesrovnalosti u některých kontraktů. KBC vlastní přední českou banku ČSOB.

V Irsku, kde působí pobočky KBC Bank Ireland a KBC Finance Ireland, skupina po oznámení nových ztrát odepíše ze svého portfolia hypotečních úvěrů celkem 263 milionů eur. Akcie KBC po zprávě klesly o více než tři procenta.

Analytici zvýšení odpisů KBC v Irsku čekali, protože úvěry musely hromadně odepisovat všechny místní banky. Díky tomu se dostaly do krize i vládní finance, protože vláda se v roce 2008 zaručila za každý závazek domácích bank. Irsko za to nyní zaplatí 50 miliard eur. Vláda peníze nemá a musela v listopadu požádat o pomoc EU a MMF.

Zvýšené odpisy do rezerv musely provést i další zahraniční banky působící v Irsku. Britská Lloyds v prosinci vyčíslila objem svých špatných úvěrů na 4,3 miliardy britských liber (zhruba 126 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek