Komise se sejde s Orbánovou vládou

07.01.2011
čtk

Evropská komise v čele s José Barrosem se dnes v Budapešti sejde s maďarskou vládou Viktora Orbána. Tématem budou plány půlročního maďarského předsednictví. Na programu schůze bude zřejmě i sporný maďarský mediální zákon, který podle kritiků znamená hrozbu svobody slova v zemi.

Maďarsko ve čtvrtek večer od Belgie slavnostně převzalo rotující předsednictví Evropské unie. Ceremonie se uskutečnila v budově parlamentu, který stojí na nábřeží Dunaje. Maďarsko neumí zázraky, ale může z lahve vypustit ducha evropské obnovy, řekl Orbán.

Dnešní jednání s Evropskou komisí se uskuteční v pěti pracovních skupinách v budově parlamentu, následovat bude setkání Orbána s Barrosem.

Diplomaté budou řešit ekonomické otázky EU, budoucí rozšíření unie a Schengenu, problematiku Romů nebo projekt Východního partnerství, který odstartoval za českého předsednictví. Projekt si klade za cíl rozšířit spolupráci s šesti postsovětskými státy – Arménií, Gruzií, Běloruskem, Ázerbájdžánem, Moldavskem a Ukrajinou.

Dalším sledovaným bodem schůzky bude sporný maďarský mediální zákon. Podle něj mohou být maďarská média od ledna pokutována až 200 miliony forintů (přes 18 milionů korun) za takzvaně nevyvážené zpravodajství. Evropská komise chce prověřit, zda je v souladu s regulemi EU.

Kontroverze vyvolává i další zákon, který zahraničním Maďarům od ledna umožňuje ve zjednodušeném řízení na základě maďarského původu a znalosti maďarštiny žádat o maďarskou státní příslušnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek