Jak publikace Wiki Leaks změnila diplomacii

12.01.2011
Euroskop

Aféra Wiki Leaks je světová reklama na americkou zahraniční politiku. Nedávné zpřístupnění dat odhalilo její tajné zájmy i neschopnost prosazovat oficiální cíle. Panelisté diskuze Diplomacie po Wiki Leaks, kterou včera uspořádal Ústav mezinárodních vztahů (ÚMV), debatovali o přínosech skandálu, jeho dopadech na americkou politiku i o problematice zveřejnění dat.

Ačkoli aféra do jisté míry poodkryla plány americké diplomacie, zdůraznila i její bulvární aspekt. Hlavním předmětem Wiki Leaks se staly pikanterie typu kdo co řekl. Podle Filipa Pospíšila tak utrpěla institucionalita zahraniční politiky, kterou poškodilo například špiclování v OSN. Spojené státy ztratily důvěru mezinárodních partnerů. Ti si dnes dobře rozmyslí, jaké informace jejich diplomatům svěří, uvedl publicista.

Bezprecedentní únik dat je v jistém smyslu politickou důtkou. Aby mohly vlády pohodlněji prosazovat svou politiku, zatajují nejen diplomatické, ale především domácí informace. Štouchanec Wiki Leaks státním činitelům možná připomene, že dnes skandály není možné ututlat, vyzdvihl možný přínos aféry Petr Jansa z Transparency International.

Ačkoli je jistá míra diskrétnosti nezbytná, fenomén Wiki Leaks může pomoci při zneužívání utajovaných informací. Podle Petra Druláka postrádá zahraniční politika tzv. whistle blower, tedy evidenci o nepravostech známou především z korupčních kauz. Skandál také poukázal na neexistenci nezávislého zpravodajství. Novinář tak může proniknout do afghánské válečné zóny, ale informace, kterou přináší, je zcela v režii americké správy, uvedl příklad Drulák.

Aféra odkryla i obecné trendy zpracovávání a pohybu dat. Jejich zveřejnění vyvolalo poptávku po větší regulaci internetového prostředí. Podle Druláka je třeba rozlišovat povahu zpráv. V případě Wiki Leaks se jedná o nezpracované informace, srozumitelné především elitám. V plné síle se tak projevil obecný problém zveřejňování dat, kdy široká veřejnost často neví, co s nimi, prohlásil ředitel ÚMV.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek