Pospíšil jmenoval nového českého zástupce v Eurojustu

12.01.2011
Euroskop

Novým českým zástupcem v Eurojustu se od 1. února 2011 stane karvinský státní zástupce Lukáš Starý. Rozhodl o tom ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dosavadní národní člen Pavel Zeman se stal v lednu stal šéfem Nejvyššího státního zástupitelství.

Lukáš Starý bude k Evropské jednotce pro justiční spolupráci (Eurojust) přidělen do 31. ledna 2014. Zeman regignoval na funkci s účinností od 31. ledna 2011.

Mgr. et Mgr. Starý je od roku 2006 státním zástupcem na Okresním státním zastupitelství Karviná, pobočka Havířov. Absolvoval také stáž na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. Vystudoval právo, mezinárodní vztahy a evropská studia na brněnské Masarykově univerzitě. Studoval též politologii na Univerzitě Kassel v SRN. Hovoří německy, anglicky, francouzsky a polsky.

Eurojust je instituce, která vznikla s cílem zvýšit efektivitu mezinárodní justiční spolupráce v trestních věcech mezi členskými státy EU, a to hlavně v oblasti vyšetřování a stíhání závažné přeshraniční kriminality a organizovaného zločinu.

Eurojust nemá vlastní samostatnou pravomoc v trestním řízení, protože neexistuje evropská trestní jurisdikce. Jeho akceschopnost se odvíjí od pravomocí národních členů, které mají v členských státech.

Podrobnosti k EUROJUSTu

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek