Zapatero: Španělsko poroste

12.01.2011
čtk

Španělská ekonomika bude do roku 2015 schopna růst o 2-2,5 procenta ročně, vláda však musí prosadit chystané strukturální reformy. Řekl to premiér José Luis Zapatero, který představil vládní zprávu o stavu ekonomiky. Slabý růst Španělska vyvolává na finančních trzích obavy ze zhoršování schopnost Madridu splácet dluhy.

Španělský HDPloni klesl o 0,3 procenta. Vláda pro letošek odhaduje růst hrubého domácího produktu na 1,3 procenta. Do roku 2013 by se měl zrychlit na 2,7 procenta. Vláda je přesvědčena, že dalekosáhlé reformy, které nyní připravujeme, přispějí k tomu, že Španělsko v letech 2011 až 2015 dosáhne své potenciální úrovně růstu mezi dvěma a 2,5 procenta, řekl Zapatero.

Menšinová socialistická vláda loni schválila úsporná rozpočtová opatření v sumě více než 50 miliard eur spolu s reformami trhu práce a chystá se zavést další strukturální změny, včetně reformy důchodového systému.

Cílem kabinetu je omezit deficit veřejných financí a přesvědčit investory, že Madrid nebude muset následovat příkladu Řecka či Irska a žádat Evropskou unii o finanční pomoc.

Zapatero prohlásil, že reformy musí být prosazeny, ať už v rámci politického konsenzu, nebo bez něj. Existuje něco horšího než absence širokého konsenzu, a tím je absence reforem, řekl premiér.

Zapaterova vláda schválila loňská opatření s pomocí menších parlamentních stran, přála by si však širší podporu. Nyní jedná s odbory a podnikateli o důchodové reformě, jejíž návrh chce předložit parlamentu 28. ledna. Chystá i reformu kolektivního vyjednávání o mzdách, jehož nynější strnulá podoba je podle ekonomů hlavní příčinou nekonkurenceschopnosti španělských zaměstnanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek