Závislost na Číně je časovaná nálož

12.01.2011
Euroskop

Každý jednostranný vývoj je nebezpečný a dříve nebo později vede ke katastrofě. I jednostranná závislost Evropy na Číně v sobě skrývá nedozírné riziko, varuje Financial Times Deutschland.

„Rostoucí závislost hospodářského růstu průmyslových zemí na Číně není dobrý vývoj. Krátkodobě může pomoci, avšak v delším horizontu v sobě nese značná rizika, píše Financial Times Deutschland.

Pro Německo se asijský obr stal nejdůležitějším obchodním partnerem. Největší díl německých exportů stále směřuje do zemí Evropské unie, přesto je nepřehlédnutelné, že významný podíl na růstu německého vývozu spočívá na poptávce z Číny. A právě export byl motorem „nového německého hospodářského zázraku, na kterém se svezly i další evropské státy.

Spojené státy jsou na Říši středu ještě závislejší. Ta je největším držitelem amerických dluhopisů, do kterých investovala dvě třetiny svých enormních devizových rezerv. A v uplynulém roce se začala orientovat i na nákup dluhopisů okrajových států eurozóny.

Nebezpečí závislosti na Číně proto stoupá. A čínské hospodářství je vše, jen ne stabilní, varuje německý deník. Hodnoty hospodářského růstu jsou sice ohromující, ale právě tím nebezpečí vzniku bublin strmě stoupá.

Neexistuje zázračný recept, jak předejít tomuto riziku. Evropa musí vyřešit dluhovou krizi a postižené země se musí postupně znovu dostat na trajektorii růstu. Spojené státy zase musí snížit obchodní deficit. A na obou stranách Atlantiku je zapotřebí nastartovat hospodářský růst. To vše je namáhavé. Ale je to mnohem lepší než pozorovat nový pád světové ekonomiky, končí varování ekonomický deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek