Van Rompuy: Nezacházejte s eurozónou jako s Argentinou

14.01.2011
Euroskop

Trhy se musí naučit rozlišovat mezi evropskými „bankrotáři“ a těmi ostatními, apeloval při své včerejší návštěvě londýnské burzy Herman Van Rompuy. Státy jako Řecko či Portugalsko si podle něj zaslouží vyšší důvěryhodnost, lepší zacházení a více šancí, než rozvojové země.

Poslední vývoj na burzách je poněkud nesrozumitelný, uvedl. V případě nezaplacení dluhů ukazuje větší riziko u zemí eurozóny, než u rozvojových států, jako jsou Argentina či Ukrajina, podivoval se stálý předseda Evropské rady nad absurditou finančních trhů.

Jejich přístup k periferii eurozóny označil za iracionální, v neposlední řadě kvůli nadějným vyhlídkám. Společná měna má pevné základy a minulý rok navíc ukázala vysoký hospodářský růst. Trhy by neměly podceňovat naše politické odhodlání v boji s krizí, řekl pro portál EuObserver.

Španělsko a Itálie mezitím zahájily úspěšnou dražbu dluhopisů. Následovaly tak Portugalsko, které je dosud posledním v řadě čekatelů finanční pomoci. Madridu se podařilo zbavit obligací v hodnotě tří miliard eur při sazbě 4.54%, Řím odprodal šestimiliardové dluhopisy za 3.67%.

Za úspěchy euro-periferie stojí z velké části Evropská centrální banka (ECB), která drží sazby při zemi. Na první letošní schůzi řídící rady se ECB rozhodla zachovat jednoprocentní úrokovou sazbu a dala tak přednost řešení akutní krize před hrozbou inflace. Ta nedávno překročila vyšší hranici 2%, což naznačuje příklon investorů k surovinám a odtud růst cen ropy a potravin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek