Německo a EK ve sporu o navýšení fondu eurozóny

17.01.2011
čtk

Mezi Evropskou komisí a Německem, klíčovým členem eurozóny, vypukl spor kvůli úvahám o posílení záchranného fondu eurozóny (EFSF). Právě o tom dnes budou jednat ministři financí zemí eurozóny. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble o víkendu v německých médiích uvedl, že Německo nepřistoupí na celkové navýšení sumy v balíku. O navýšení usiluje Evropská komise.

Záchranný fond nyní v zárukách od států eurozóny disponuje 440 miliardami eur. Reálně však může být na základě těchto záruk nyní půjčeno jen 250 miliard eur, zbytek slouží jako rezerva k zajištění výhodného ratingu.

Německo je v zásadě připraveno navýšit fond tak, aby bylo k dispozici opravdu oněch 440 miliard eur, píše server Eurointelligence. Země se však staví proti dvěma důležitým změnám. Jde jednak o to, aby fond mohl nakupovat dluhopisy na sekundárních trzích. A zároveň jde o snížení úroků pro státy, které by si z něj půjčovaly. Tlak na to je z různých stran, mimo jiné z Evropské centrální banky.

Evropská komise minulý týden vyzvala k posílení fondu a současně také k rozšíření jeho aktivit. Předseda komise José Barroso kritizoval odpor Berlína k těmto návrhů. Iniciativu komise obhajoval v tisku s tím, že je povinností komise bránit zájmy Evropanů. Barroso vyzval, aby se blok na změně dohodl do únorového summitu EU. To, o kolik by se měl fond posílit, odmítl specifikovat.

Schäuble ale v německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk dnes prohlásil, že Barroso voláním po posílení fondu komplikuje situaci. Tyto izolované návrhy situaci neulehčují, nýbrž ji komplikují, řekl před jednáním s kolegy ze zemí eurozóny, které se večer uskuteční v Bruselu.

Z tohoto fondu zatím jako jediné peníze čerpalo Irsko. Už předtím ale musela eurozóna a partneři přispěchat na pomoc i Řecku. Nyní se spekuluje o tom, že v potížích kvůli dluhové krizi jsou i další země. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Portugalsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek