Klaus podpořil vstup Srbska do EU

21.01.2011
čtk

Prezident Václav Klaus v Bělehradu podpořil srbské snahy o evropskou integraci. Jeho srbský protějšek Boris Tadić mu za český postoj poděkoval, napsal web srbské televize a rozhlasu B92. Klaus také navštívil Srbskou akademii věd a umění (SANU) a představil srbské vydání své knihy Evropa pohledem politika, pohledem ekonoma.

Jednání s Tadičem bylo prvním bodem Klausova pracovního programu, sešel se s ním hned po příletu do Bělehradu. Diskutovali spolu o ekonomických a dalších bilaterálních otázkách. Oba státníci poté odjeli do sídla SANU, kde Klaus obdržel diplom zahraničního člena akademie. Zároveň zde uspořádal přednášku o přechodu Česka a Srbska od komunismu k demokracii.

Klaus ve svém projevu řekl, že v ekonomických otázkách nikdy nebyl přítelem takzvaných třetích cest. Po pádu komunismu bylo cílem vybudovat standardní parlamentní demokracii a tržní ekonomiku bez experimentování s utopickými fantaziemi. Systém Evropské unie jde podle něj ale proti českým vizím z počátku 90. let, kdy Klaus vedl první vládu ČR.

„V prvním postkomunistickém desetiletí jsme vyšli jedním směrem, ale v druhém jsme se vydali nazpět. Pro některé z nás je to hluboká deziluze,“ řekl a vysvětlil, že po letech vlády z Moskvy na nás nyní dohlíží Brusel. „Chtěli jsme volný trh, ale máme ‚sociální tržní hospodářství‘,“ dodal. Také vyjádřil obavy, že Evropa zapomíná, co stojí za její několik století trvající výjimečností.

Český prezident navštívil Bělehrad v roce 2008, o rok později zavítal do severosrbského Nového Sadu a v roce 2010 jednal s Tadičem na půdě OSN, připomněl portál B92. Dodal také, že česká hlava státu nesouhlasila s jednostranným vyhlášením nezávislosti Kosova na Srbsku v roce 2008.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek