Lagardeová o EU: Nejdříve integrace, pak dluhopisy

24.01.2011
čtk

Vlády eurozóny mohou o společných dluhopisech uvažovat teprve tehdy, až pokročí s evropskou integrací. A to jak z hlediska fiskálního, tak ekonomického. V rozhovoru s televizí CNBC to dnes řekla francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová. Současnou debatu o dluhopisech přirovnala k zapřahání vozu před koně.

Když zavedete dluhopisy bez hlubší integrace a fiskální a ekonomické konsolidace, snižujete sílu a kompaktnost některých členů eurozóny, řekla Lagardeová. První je na řadě integrace. Teprve pak můžeme přemýšlet o dluhopisech za celou eurozónu, dodala.

S myšlenkou, aby eurozóna začala vydávat společné dluhopisy, loni přišel předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker a italský ministr financí Giulio Tremonti. Návrh ale okamžitě smetlo ze stolu Německo, coby hlavní sponzor EU.

Pro obnovu investorské důvěry v ekonomiku eurozóny předpokládá Lagardeová nové zátěžové zkoušky evropských bank. Na těch se nyní pracuje dost možná budou dokončeny ještě v prvním pololetí tohoto roku. Podle ministryně musejí být zátěžové zkoušky věrohodnější a lépe odkomunikované než ty předchozí, které proběhly loni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek