Ruský tisk o Lukašenkovi a EU

24.01.2011
čtk

Podle ruského listu Vedomosti přišel běloruský prezident Alexandr Lukašenko v předvečer své inaugurace o možnost hrozit Rusku odchodem do Evropy.

Ruské Vedomosti upozorňují na rezoluci Evropského parlamentu o nezbytnosti tvrdých sankcí proti Bělorusku a předpokládají, že Rada EU koncem ledna podpoří požadavek zakázat vydávání víz a zmrazit konta vysokých úředníků, soudců a pracovníků státní bezpečnosti, zodpovědných za falšování prezidentských voleb a pronásledování opozice.

Ekonomické sankce nehrozí

Evropský parlament také žádá zavedení hospodářských sankcí proti Bělorusku, zmražení finanční pomoci a vyloučení země z programu Východního partnerství. Rezoluci podpořily USA.

Podle ruského listu zavedení obchodního embarga vůči bělorusku nehrozí – ikdyž by bylo docela vážnou ranou, protože více než třetina běloruského vývozu míří do EU. Embargo by ale poškodilo zájmy evropských podniků, což dle Vedomostí nemají v EU rádi.

Nicméně politické sankce zavedeny budou a vztahy mezi Běloruskem a EU ochladnou na historické minimum. Zatím velvyslanci členských států EU a představitel USA ignorovali Lukašenkovu inauguraci.

Moskva bude hodná…

Za této situace Lukašenko nemůže vydírat Moskvu svým odchodem do Evropy. Ačkoli si baťka loni usmyslel pohádat se s oběma členy ruského vládnoucího tandemu, Moskva se mu nebude politicky mstít. Rozhovory premiérů Vladimira Putina a Michaila Mjasnikoviče minulý týden ředvedly, že Moskva je ochotna pokračovat v dotování běloruské ekonomiky
(konkrétně sumou 4,1 miliardy dolarů) a obnoví dodávky ropy a plynu, i když Bělorusy to bude stát o něco dráže než dříve.

Jestli Evropa nezměkne, pro Lukašenka bude stále obtížnější řešit problém s rozpočtovým schodkem a státním dluhem. Je zjevné, že si Moskva bude nenásilně, ale rozhodně a důsledně vynucovat od baťky souhlas s prodejem státních podílů ve firmách a naprostou politickou loajalitu se všemi svými iniciativami v postsovětském prostoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek