Vazby kosovského premiéra: mafie, drogy a pašeráci orgánů

25.01.2011
Euroskop

Britský deník The Guardian včera zveřejnil tajné dokumenty NATO. Podle nich je kosovský premiér Hašim Thači jedním z „regionálních mafiánských bossů“. Informační únik potvrzuje zprávu, kterou v prosinci vydal vyšetřovatel Evropské rady Dick Marthy. Ta tvrdí, že Západ záměrně ignoroval gang, který za pomoci předních členů současného kabinetu pašoval drogy, zbraně a orgány.

Zpráva vznikla na základě informací jednotek K-FOR, které na kosovském území operovaly v roce 1999. Thačiho, který byl nedávno podruhé zvolen prezidentem, dokumenty vykreslují jako „jednu z největších ryb kosovského organizovaného zločinu“. Zdůrazňují ale, že místní mafii ve skutečnosti vládne Xavit Haliti, bývalý klíčový muž Kosovské osvobozenecké armády. Ten dnes vystupuje jako premiérův blízký spojenec a zasloužilý poslanec vládní strany.

Podle jednoho z dokumentů K-FOR je Haliti úzce napojen na albánskou mafii. Jeho jméno se také objevilo ve spojitosti s fondem, který financoval válku v Kosovu. Během konfliktu a krátce po něm prý organizoval nájemné vraždy, zadržování, bití a výslechy. „Xavit Haliti je na černé listině hned v několika zemích, při cestě do zahraničí užívá falešné doklady a ve vztahu ke kosovskému premiérovi má jasně navrch“, poznamenává The Guardian.

Thačiho vláda se Marthyho zprávou odmítla zabývat a evidenci odsoudila jako neplatné zastaralé obvinění s cílem zdiskreditovat Kosovo. NATO mezitím nařídilo vyšetřování, které má zjistit, jak se informace dostaly do britského tisku. Na spuštění celé kauzy měla rovněž velký podíl kniha bývalé žalobkyně Carly del Ponte. Ta uvedla, že měla zakázáno vyšetřovat válečné krutosti páchané kosovskou armádou, včetně vraždění Srbů pro účely pašování orgánů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek