Zájem o dluhopisy ESFS byl devětkrát větší než nabídka

26.01.2011
čtk

Evropský fond finanční stability (EFSF), který má především stabilizovat ekonomiky zemí na periferii eurozóny, v úterý vydal své první dluhopisy a podle očekávání o ně byl mimořádně silný zájem.

Vysoká poptávka se patrně bude interpretovat jako známka důvěry v tento mechanismus, a potažmo i v celý eurosystém, myslí si analytik finančního ústavu WestLB Michael Leister. Značný zájem o dluhopisy fondu patrně měli investoři z Asie, kteří chtějí do svých portfolií koupit papíry s vysokými ratingovými známkami.

Se správci rezervních fondů z Japonska a Číny to šlo vždycky dobře. Ti, a zřejmě i hromada dalších, nakupovali, jako kdyby už nebylo žádné zítra, podotkl analytik makléřské společnosti Monument Securities Marc Ostwald, jehož citovala agentura Reuters.

EFSF je součástí záchranné sítě, která má mít k dispozici záruky za úvěry až do výše 750 miliard eur (asi 18,2 bilionu Kč). Mechanismus finanční pomoci je rozdělen do dvou částí: fondu EFSF a mechanismu EFSM (Evropský mechanismus finanční stability).

Záchranný systém byl vytvořen k tomu, aby vydával dluhopisy pro financování úvěrů členským zemím, které se ocitnou ve finančních problémech. Vydané dluhopisy pak budou kryty garancemi, které poskytnou všechny členské země eurozóny, a to do výše 440 miliard eur. Související EFSM je tvořen z peněz, které zajistí Evropská komise. Jako garance zde poslouží rozpočet EU, ovšem jen do výše 60 miliard eur. Zbylých 250 miliard eur poskytne Mezinárodní měnový fond.

Efektivní úvěrová kapacita EFSF je ale zatím výrazně nižší než 440 miliard eur. Nedosahuje ani 250 miliard eur. Příčinou je nedostatek hotovosti i struktura záruk za úvěry, aby si fond udržel nejvyšší rating AAA.

Zájem údajně téměř devětkrát převýšil nabídku. Zadány byly objednávky na dluhopisy v objemu asi 43 miliard eur (více než bilion Kč). Bezprostředně po skončení registrace zdroje sice hovořily až o 50 miliardách eur, zájem byl ale i tak o mnoho vyšší, než se původně odhadovalo.

EFSF si může půjčit za nižší úrok, než očekával

Záchranný fond EFSF vydá dluhopisy v objemu pěti miliard eur (více než 121 miliard Kč). Fond plánoval, že investorům nabídne úrok od šesti do osmi bazických bodů nad střední hodnotou úvěrových swapů, vzhledem k obrovskému zájmu ale může požadovat výhodnější podmínky. Úrok tak bude činit jen šest bodů nad střední hodnotou úvěrových swapů.

V letošním roce má ESFS v úmyslu vydat dluhopisy za zhruba 16 miliard eur (asi 387,5 miliardy Kč). Splatnost první emise dluhopisů evropského záchranného fondu byla stanovena na pět let. Manažery emise jsou investiční banky HSBC, Citibank a Société Générale CIB. První finanční prostředky, které fond vydá, budou použity na pomoc Irsku. Irsko dostalo v listopadu od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) příslib čerpat nouzový úvěr v objemu 85 miliard eur. Zhruba 18 miliard eur má jít z EFSF a kolem 22,5 miliardy eur z EFSM.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek