Irská vládní strana má nového předsedu

27.01.2011
čtk

Irská vládní strana Fianna Fáil včera zvolila do svého čela nedávného ministra zahraničí Micheala Martina, napsala agentura Reuters. Martin přebírá funkci po premiérovi Brianu Cowenovi, který čelí kritice obyvatel i uvnitř strany a odstoupil minulý týden z jejího vedení.

Hospodářské těžkosti v Irsku vyústily ve vládní krizi a v předčasné volby, které se očekávají koncem února, nejpozději začátkem března. O víkendu z koaličního kabinetu odešli Zelení, už předtím rezignovalo na ministerské posty několik ministrů za Fianna Fáil včetně Martina.

Strana pravého středu Fianna Fáil (FF, Bojovníci osudu) ovládala irskou politickou scénu od získání nezávislosti země na Británii v první polovině 20. století. V očekávaných předčasných volbách ji však podle průzkumů čeká drtivá porážka.

Rozpočtový deficit v Irsku loni dosáhl rekordních 32 procent HDP, započte-li se i částka 31 miliard eur (asi 760 miliard Kč), které Irsko vynaložilo na záchranu svých tří hlavních bank. Eurozóna, tedy uskupení zemí platících eurem, přitom připouští jen tříprocentní schodek.

Irská dluhová krize donutila Dublin žádat o pomoc v zahraničí. Od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie Irsko získalo 67,5 miliardy eur. Vláda zároveň představila úsporná opatření, která mají ozdravit veřejné finance. Kvůli plánu na zvýšení daní a razantní omezení sociálních dávek se ale propadly volební preference Fianna Fáil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek