Itálie volá po misi EU do rozbouřené severní Afriky

28.01.2011
Euroskop

Itálie požaduje vyslání krizové mise EU do severní Afriky v situaci, kdy se demonstrace proti vládním režimům rozšířily z Tuniska do Egypta a Jordánska.

„Evropská mise by měla navázat kontakt s nejvyššími úrovněmi, nejdříve s představiteli Tuniska, s občanskou společností, starosty a opozičními stranami, aby získala informace, ne aby vydávala příkazy, řekl italský ministr zahraničí Franco Frattini ve čtvrtek v italském Senátu.

EU by podle něj měla vyslat do oblasti politickou skupinu na nejvyšší úrovni, aby uklidnila napětí v Alžírsku, Egyptě, Tunisku a dalších zemích regionu zasažených občanskými nepokoji.

„Nemyslím si, že můžeme situaci řešit jednotlivými akcemi toho nebo onoho evropského státu, ale pouze evropskou iniciativou, dodal Frattini, který plánuje předložit návrh na pondělím setkání ministrů zahraničí EU v Bruselu.

Napjatá situace v Egyptě se však může přes víkend snadno zvrtnout. V osmdesátimilionové zemi se opozice připravuje na masové protesty, které začnou po ukončení pátečních modliteb. Představitelé režimu zatím zatkli osm důležitých členů opozičního Muslimského bratrstva, rozmístili protiteroristické jednotky a odpojili internet.

Ve čtvrtek se k protestujícím připojil držitel Nobelovy ceny a bývalý diplomat OSN Muhammad Baradej. „Budu tam s lidmi, především s mladými, kteří vedou a organizují mírumilovné demonstrace na ulicích, řekl vlivný Egypťan při příletu na letišti v Cairo. „Chci vidět nový Egypt, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek