Šéfové vlád varují před potravinovou krizí

28.01.2011
čtk

Šéfové vlád ve čtvrtek v Davosu varovali před prudkým růstem cen potravin, který vede v řadě chudších zemí světa závislých na dovozu potravin k nepokojům. Někteří z vládních činitelů žádali přísnější regulaci spekulativních obchodů, zástupci firem a někteří představitelé vlád a mezinárodních institucí však omezování obchodů odmítají. Namísto toho navrhují řešení, která odstraní překážky růstu produkce a skoncují s využíváním značné části zemědělské produkce k výrobě pohonných hmot.

Jordánský státní ministr pro veřejné projekty Imád Fachuri upozornil na situaci zemí Středního východu a severní Afriky, které své základní potraviny dovážejí a nyní se těžce vyrovnávají s růstem cen. Snažíme se zlepšit nabídku vody a energie, abychom mohli potraviny více pěstovat doma a minimalizovat tím závislost na dovozech a zranitelnost globálními cenami, řekl ministr na rozhovorech Světového ekonomického fóra ve švýcarském horském letovisku.

Bude příští válka o vzácné zdroje?

Právě v zemích arabské severní Afriky se v posledních týdnech odehrávají pouliční nepokoje, motivované kromě politické nespokojenosti i zdražováním základních životních potřeb v čele s potravinami. Dnes se třetí den po sobě konaly demonstrace v Egyptě, které následují po nepokojích v Alžírsku a zejména v Tunisku. Tam dokonce vedly ke svržení dlouholetého prezidenta Zína Abidína bina Alího a jeho útěku ze země.

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono prohlásil, že příští ekonomická válka či konflikt se může vést o vzácné zdroje, pokud svět nebude v této oblasti spolupracovat. Představme si ten tlak na potraviny, energii, vodu a zdroje, komentoval prezident odhad, že do poloviny století se počet obyvatel ve světě zvýší o dvě miliardy na devět miliard.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který nyní předsedá seskupení nejvýznamnějších zemí světa G20 i skupině vyspělých ekonomik G7, zopakoval v Davosu svůj pondělní návrh na zpřísnění regulace trhu potravin a ztížení spekulativních obchodů.Regulace. Ne nadměrná, ale regulace. Ať ti, kdo kupují ohromná kvanta komodit, budou muset odkládat jako depozitum část financí na nákup těchto komodit, řekl Sarkozy.

Z Bruselu mu sekundoval francouzský člen Evropské komise Michel Barnier, který má na starosti mimo jiné obchodování na finančních trzích. Barnier slíbil, že se zasadí o omezení spekulací s potravinářskými komoditami. Pokládám spekulace na zemědělské komodity za skandální, řekl novinářům v Bruselu bývalý francouzský ministr zemědělství.

Ceny potravin zlomily rekord

Světové ceny potravin na konci loňského roku vystoupily podle indexu FAO na nejméně dvacetiletý rekord a překonaly maxima z poloviny roku 2008. Ceny pšenice a dalších obilnin tento měsíc dál rostou a nyní jsou nejvyšší za zhruba dva a půl roku.

Proti omezování obchodů se v Davosu postavil Nils Andersen, výkonný šéf dánské přepravní skupiny A. P. Moeller-Maersk. Poukázal na to, že za růstem cen na komoditních trzích nestojí jen krátkodobí obchodníci, ale i jiní aktéři, a to včetně vlád. Můžeme klidně říct, že když za to mohou spekulanti, je to špatné. Ale mohou k tomu (růstu cen) přispět i vlády jen tím, že se budou snažit zajistit potraviny pro své obyvatelstvo, řekl. Vedle snahy nakupovat do zásob tím poukázal i na tendenci některých producentských zemí omezit administrativně v případech problémů vývoz potravin, jak k tomu na konci loňského léta přikročily Rusko a Ukrajina.

Předseda správní rady největší světové potravinářské skupiny Nestlé Peter Brabeck vyzval vlády ke zrušení podpory biopaliv, která výrazně přispěla k rekordnímu růstu cen v roce 2008. Upozornil, že pokud by měly být splněny cíle pro biopaliva ve vyspělých zemích, znamenalo by to nutnost zvýšit produkci potravinových komodit na trojnásobek.

Žádné potraviny na paliva

Existuje jedno velmi jednoduché řešení: žádné potraviny na paliva, řekl Brabeck. Nejde o každodenní spekulace. Jde o nápravu fundamentálních vztahů (nabídky a poptávky), což znamená omezit využívání potravin na biopaliva. Vlády USA a EU zvyšují podporu biopaliv i přesto, že mezi vědci a dokonce už i mezi ekologickými organizacemi, které je původně prosazovaly, vznikla prakticky shoda, že výsledný dopad biopaliv na přírodu je celkově škodlivý a energetice v podstatě nic nepřináší.

Australský ministr obchodu Craig Emerson za cestu k řešení potravinové inflace označil otevírání zemědělských trhů a odstraňování překážek produkce. S tím souhlasí jeden z výkonných ředitelů Světové banky a bývalý ministr financí Nigérie Ngozi Okonjo-Iweala.

Musíme být opatrní, abychom regulaci nepřehnali, řekl Okonjo-Iweala. Za nejlepší řešení pro svět pokládá investice do zemědělství v dosud zanedbávané Africe a větší podporu místním farmářům. Potřebujeme více investic v Africe, protože více než 50 procent orné půdy na světě je právě tam, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek