USA a EU v pondělí oznámí sankce proti Bělorusku

28.01.2011
čtk

Spojené státy spolu s Evropskou unii připravují řadu kárných opatření proti režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, pokud neosvobodí vězněné občanské aktivisty a politické vůdce opozice. Potvrdil to dnes v americkém Senátu náměstek ministra zahraničí USA Philip Gordon. Sankce USA a EU budou podle něj společně vyhlášeny v pondělí 31. ledna.

Z americké strany se počítá se sankcemi proti běloruské státní petrochemické společnosti Belněftěchim a se zákazem vstupu běloruských vládních činitelů na americké území. Spojené státy rovněž zkoumají cesty, jak podpořit nezávislá běloruská média.

Lukašenko se stal v prosinci problematickým vítězem prezidentských voleb, které běloruská opozice považuje za zfalšované. Protesty proti volebním výsledkům nechal prezident tvrdě potlačit a minská justice nyní připravuje proces proti víc než třicítce opozičních vůdců. Hrozí jim až 15 let vězení.

Své sankce proti Minsku připravuje i Evropská unie, přestože v Bruselu vládnou jisté obavy, že rostoucí napětí mezi Západem a Běloruskem přiblíží Minsk k jeho tradičnímu moskevskému spojenci.

Podle Gordona USA svůj postup proti Bělorusku s EU konzultují. Obě strany své sankce oficiálně oznámí 31. ledna, kdy v Bruselu zasedají ministři zahraničí EU. Washington rovněž vyšle svého zástupce na dárcovskou konferenci do Varšavy, kde se 2. února bude jednat o finanční podpoře Lukašenkových oponentů.

Gordon připustil, že sankce budou mít na minský režim jen omezený vliv. Neděláme si iluze, že by běloruský postup k demokracii a vládě práva byl snadnější nebo rychlejší, prohlásil americký diplomat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek