Srbsko chce řešit hraniční spor s Chorvatskem

01.02.2011
čtk

Srbsko chce po EU, aby před přijetím Chorvatska požadovala po Záhřebu vyřešení otázky vytyčení hranice podél řeky Dunaj. Podobný postup podporuje i rostoucí počet europoslanců. Vzájemné spory však nejsou součástí vyjednávacího procesu o přistoupení, píše server Croatian Times.

„Bylo by nejlepší, kdyby tato otázka byla vyřešena dohodou. Pokud to ale nebude možné, vždy je tady možnost mezinárodní arbitráže, jako se na ní dohodly Chorvatsko a Slovinsko,“ řekl o hraničním sporu srbský vicepremiér Božidar Djelić.

„Poučeni příkladem slovinské blokády chorvatských rozhovorů o členství se Srbsko obává, že Chorvatsko by po vstupu do EU mohlo blokovat proces (srbských vyjednávání),“ citoval server unijní diplomatický zdroj.

Ačkoli by Srbsko rádo vyřešilo problém sporné hranice ještě před vstupem Chorvatska do EU, ostatní členské země se nedomnívají, že by hraniční problém měl být podmínkou pro uzavření vyjednávacích kapitol.

Chorvatské rozhovory s Bruselem na deset měsíců zastavil spor Záhřebu s Lublaní kvůli nejasnostem o námořní hranici mezi oběma někdejšími jugoslávskými republikami. Záhřeb chce dokončit jednání o vstupu do poloviny letošního roku, unijní řady by pak mohl rozšířit v následujícím roce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek