Ashtonová vyzývá k politickým změnám v Egyptě

03.02.2011
čtk

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová dnes opět vyzvala egyptské úřady, aby ihned zahájily politické změny, uvedla agentura AFP. Podobně se vyjádřil také generální tajemník OSN Pan Ki-mun a ve stejném duchu se nese i společné prohlášení, které vydali nejvyšší představitelé Francie, Německa, Británie, Itálie a Španělska před jednáním o této otázce na pátečním summitu EU.

Ashtonová vyzvala egyptské představitele k bezodkladnému zahájení skutečného politického přechodu. Naléhavá, konkrétní a rozhodující opatření jsou zapotřebí nyní, aby se odpovědělo na demokratické tužby egyptského lidu, prohlásila jménem EU v Bruselu britská politička.

Stejně se vyjádřili francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová, italský premiér Silvio Berlusconi, britský premiér David Cameron a šéf španělského kabinetu José Luis Zapatero. V prohlášení zveřejněném v Paříži dále odsoudili strůjce nového násilí v egyptské metropoli; zároveň odsoudili útoky přívrženců prezidenta Husního Mubaraka proti novinářům a označili je za naprosto nepřijatelné.

Podobně se vyjádřila také Ashtonová a zdůraznila odpovědnost vládních úřadů za bezpečnost lidí v Káhiře. Ti, kdo stojí za činy, které způsobily mrtvé a zraněné, se z toho musejí zodpovídat a být soudně stíháni, zdůraznila šéfka unijní diplomacie k potyčkám, které si v centru Káhiry od středy vyžádaly nejméně šest mrtvých.

Generální tajemník OSN na tiskové konferenci v Londýně řekl, že reformy musí být v Egyptě zahájeny okamžitě. Pan Ki-mun egyptské vládě také vzkázal, aby pozorně naslouchala přáním svých občanů, a zároveň vyzval k plnému respektování svobody slova, jak demonstrantů, tak novinářů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek