Belgický král pověřil dalšího politika jednáním o vládě

03.02.2011
čtk

Belgický král Albert II. včera pověřil úřadujícího ministra financí Didiera Reynderse, aby zprostředkoval jednání mezi nejsilnějšími stranami a našel cestu k sestavení nové vlády. Informovala o tom agentura Reuters.

Reyndersovi předchůdci žádný kompromis najít nedokázali, minulý týden kvůli tomu rezignoval zatím poslední králův pověřenec Johan Vande Lanotte. Belgie čeká na sestavení vlády od červnových voleb a drží evropský rekord v době, jakou země potřebuje k sestavení kabinetu.

Reynders má na nalezení kompromisu dva týdny. Není však jasné, co se stane, pokud by stejně jako jeho předchůdci neuspěl. Ve hře sice je představa, že se předčasné volby v zemi zopakují. Vzhledem k rozložení sil i průzkumům ale nelze čekat, že se politická mapa po případném hlasování nějak zvlášť překreslí tak, aby současné spory zmizely.

Belgii s více než 10,5 milionu obyvatel tvoří dvě dost nesourodé jazykové skupiny. Na jedné straně jsou většinoví Vlámové (sever), jejichž region je bohatší a chce víc pravomocí, na straně druhé francouzsky hovořící Valoni obývající jih i většinu Bruselu.

Obě komunity mají vlastní politické strany, které se pak po volbách vzhledem k rozložení sil musí dohodnout na nové vládě. Její zformování ale tentokrát souvisí s nutnými ústavními i dalšími reformami, které jdou ještě nad rámec tradičních ideologických sporů mezi pravicovými a levicovými seskupeními. Jednání o kompromisu od června už několikrát zkrachovalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek