Janukovyč: Prioritou Ukrajiny je integrace s EU

04.02.2011
čtk

Při své první oficiální návštěvě Polska prohlásil ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, že hlavní prioritou ukrajinské zahraniční politiky je integrace s Evropskou unií. Podle polského prezidenta Bronislawa Komorowského má Ukrajina šanci podepsat dohodou o přidružení s EU během polského předsednictví.

Nepochybně vidíme, že Polsko důsledně podporuje naše snažení v oblasti evropské integrace, řekl včera Janukovyč. Ukrajinský prezident jednal s Komorowski o vojenské a hospodářské spolupráci. Obě země spojuje i fotbal, příští rok společně organizují mistrovství Evropy.

Ukrajinský prezident přijel na návštěvu Varšavy skoro rok po svém nástupu do úřadu. Polská i ukrajinská média upozorňují, že v případě zemí, které spojuje strategické partnerství jde o neobvyklou věc.

Vřelé vztahy mezi Varšavou a Kyjevem panovaly zejména v době, kdy polským prezidentem byl Lech Kaczyński a ukrajinským Viktor Juščenko. Během takzvané oranžové revoluce z konce roku 2004, která vynesla na nejvyšší post na Ukrajině Juščenka a naopak skončila porážkou Janukovyče, se Polsko jednoznačně postavilo na stranu prozápadně orientovaného Juščenka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek