EK: Maďarsko přistoupilo na změny mediálního zákona

08.02.2011
čtk

Budapešť včera pod tlakem Evropské komise přistoupila na změny sporného mediálního zákona, který jeho kritici vnímají jako omezování svobody tisku. První podobu možných změn představí Maďaři již tento čtvrtek.

Na postupu se dohodli účastníci včerejšího setkání odborníků Evropské komise a maďarské vlády v Bruselu. Jedná se o první krok s cílem zajistit slučitelnost mediálního zákona se všemi aspekty evropské judikatury, a to včetně charty základních práv, upřesnil mluvčí eurokomisařky pro digitální agendu Neelie Kroesové.

Kroesová v polovině ledna vyzvala maďarskou vládu, aby do dvou týdnů prokázala kompatibilitu mediálního zákona s evropským právem. Jako problematické oblasti uvedla registraci všech médií včetně webových služeb, vyváženost zpravodajství a účinnost zákona na média se sídlem v jiných členských zemí EU.

Kontroverzní předpis vstoupil v platnost letos 1. ledna, tedy ve stejný den, kdy Budapešť převzala půlroční předsednictví Evropské unie. Kritikům zákona se nelíbí zejména nekonkrétní formulace paragrafů, které prý mohou sloužit k cenzuře protivládních hlasů. To ovšem maďarský premiér Viktor Orbán dosud popíral. V reakci na kritiky ale přislíbil, že pokud Komise dospěje k závěru, že je nutné zákon změnit, jeho vláda to udělá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek