Frattini: EU není na harmonizaci daní připravená

08.02.2011
čtk

Italský ministr zahraničí Franco Frattini během své návštěvy v Praze uvedl, že Evropská unie není připravená a zralá na harmonizaci daňového systému. Frattini to řekl po schůzce s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Harmonizaci daní navrhují Francie a Německo.

Proti harmonizaci je i Česká republika. Myslíme si, že daně by měly zůstat součástí souboje o konkurenční výhodu v jednotlivých členských státech. Měly by respektovat jinou příjmovou a podnikatelskou strukturu v jednotlivých státech. Nejsme nakloněni tomu, aby se šlo cestou harmonizací daní, uvedl minulý týden náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Frattini dnes dodal, že očekává nad návrhy diskusi na březnovém summitu a na příštím zasedání ministrů financí. Podle Frattiniho jsou tyto otázky velice citlivé. Italský ministr míní, že by bylo možné dohodnout se na slaďování penzijních systémů zemí EU.

Německo a Francie minulý týden na summitu v Bruselu navrhly plán pro dlouhodobější řešení dluhových krizí eurozóny. Obě země předložily návrh na přijetí paktu konkurenceschopnosti, který by měl směřovat k fiskální unii v rámci eurozóny.

EU podle návrhu už podnikla kroky pro zachování finanční stability a na podporu návratu k růstu. Státy by ale měly jít ještě dál a zavázat se mimo jiné ke stabilitě veřejných financí a k zavedení měření investic do výzkumu a vzdělávání a měření cenové konkurenceschopnosti. Unijní státy by se také měly podle návrhu paktu snažit o vytvoření jednotné porovnávací základny pro podnikové daně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek