FTD: Nejen eurozóna, i Německo se musí přizpůsobit

08.02.2011
Euroskop

Angela Merkelová nabrala správný kurz. Oproti skeptickým náladám obyvatel se kancléřka rozhodla podpořit posilování evropské integrace, což znovu potvrdila představením paktu konkurenceschopnosti. Neměla by ale zapomenout, že i Německo musí vnitropolitickými změnami přispět k růstu evropské ekonomiky, komentuje plány Merkelové na užší hospodářskou koordinaci EU Financial Times Deutschland (FTD).

Pod tlakem dluhové krize v eurozóně připravuje spolková vláda již téměř rok plán na užší integraci EU a především eurozóny. Návrh, aby co možná nejvíce států EU sladilo ekonomické politiky, aniž by musely být revidovány zakládající Smlouvy, je rozumný. Již proto, že stěží by s takovou reformou souhlasili Britové, píše německý deník.

Přesto se na pátečním summitu v Bruselu plán nesetkal s nadšením. S odporem se sice setká většina reforem, avšak společný plán Merkelové a Sarkozyho je opravdu ušit horkou jehlou. Ostatním státům EU a Komisi proto není jasné, zda Paříž s Berlínem myslí návrh vážně, nebo se jedná jen o teatrální představení, píše FTD.

Pro druhou možnost mluví několik věcí. Německo s Francií se neshodli na detailech paktu. A oficiální německé dokumenty uvádějí několik bodů jako zavedení dluhové brzdy nebo zvýšení důchodového věku, které budí podezření, že iniciátorům akce nepřinese pakt žádné závazky.

Navíc iniciativa budí podezření, že je určena především pro německé voliče. I ve vládních stranách je velmi neoblíbeným tématem možnost zvětšení „záchranného deštníku pro eurozónu, který již nyní garantuje půjčky až do výše 750 miliard eur. Proto chce kancléřka odvrátit pozornost k projektu požadujícím po zbytku Evropy, aby se stal „více německým, domnívá se deník.

Pokud Merkelová myslí „projekt Evropa vážně, nelze jej provést bez vnitropolitických změn v Německu. Nejen co se týče solidarity s jinými státy. I Berlín musí zvážit, jak zlepší konkurenceschopnost země. Kancléřka sama navrhla jako důležitou oblast vzdělávání, konkrétně vzájemné uznávání diplomů. Ale zrovna v této oblasti má Německo co dohánět. Dalším bodem by mohla být daňová politika, protože německý systém patří mezi nejsložitější v Evropě, tvrdí německý deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek