MMR: Česko od roku 2014 získá z EU méně dotací

08.02.2011
čtk

Česko bude mít k dispozici od roku 2014 v evropských fondech pravděpodobně míň peněz než nyní. Důvodem je hlavně vyšší výkon tuzemské ekonomiky. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu kolem 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu zhruba 642 miliard korun.

O budoucím rozpočtu EU se však v Bruselu teprve jedná, mluvit o konkrétních částkách je tak zatím podle náměstka předčasné. „Budeme se snažit, aby byl pro nás propad přijatelný,“ poznamenal Braun. Jasno o budoucím rozpočtu unie bude až na konci roku 2012.

V příštím období chce mít Česko pro čerpání dotací jednodušší administrativu i menší počet operačních programů. „V novém období chceme mít systém s podstatně menším počtem programů než teď,“ řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

V červenci dostane vláda od MMR přesnější návrh priorit, na které bude chtít peníze z Bruselu v období 2014 až 2020. Dotace by měly směřovat dál hlavně na rozvoj hospodářsky slabších regionů.

Ministr dnes také uvedl, že vláda možná dostane v dubnu na stůl návrh MMR na přesun peněz mezi operačními programy, které mají problémy s čerpáním dotací z evropských fondů. „Nyní probíhá věcná analýza, až pak bude jasné, kam a v jakém objemu peníze případně přesuneme,“ řekl Jankovský.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek