EU podpoří transformaci v Tunisku a Egyptě

09.02.2011
čtk

Evropská unie připravuje plán podpory transformačního procesu v Tunisku, kde v lednu po týdnech nepokojů padla vláda. Oznámil to včera eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle s tím, že Unie o podobném plánu uvažuje i pro Egypt. Podle eurokomisaře chce Brusel podpořit politické změny v obou státech. EU je největší obchodní partner Tuniska a jeho hlavní dárce rozvojové pomoci.

Na žádost tuniských úřadů připravujeme transformační balík a chceme stanovit priority v rámci národního indikativního programu, řekl Füle při návštěvě Maroka. Prvotním cílem plánu je reagovat na krátkodobé potřeby transformačního procesu. Podobnou pomoc plánuje Unie také v případě Egypta a dalších států regionu, podotkl eurokomisař.

Politické reformy v Tunisku odstartoval pád autoritativního režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího. Ten se uprostřed sílících protestů uchýlil v polovině ledna do Saúdské Arábie. Následně byla sestavena prozatímní vláda, aby zemi dovedla k demokratickým volbám. I když se nyní pouliční nepokoje přesunuly do Egypta, nadále se v Tunisku objevují sporadické případy násilí. Podle agentury Reuters byla včera v centru hlavního města po dvou týdnech znovu slyšet střelba. Od počátku nepokojů bylo 234 lidí zabito a 510 bylo zraněno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek