Reuters: Weber nebude kandidovat na šéfa ECB

09.02.2011
Euroskop

Šéf německé centrální banky Alex Weber nenahradí v čele Evropské centrální banky Jean-Claude Tricheta. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním zdroje v Bruselu. Německé ministerstvo financí ani Bundesbanka se ke zprávě oficiálně nevyjádřily.

„Weberova kandidatura už není na pořadu dne, uvedl jeden ze zdrojů Reuters. Trichetovi končí funkční období letos v říjnu. Weber se již dlouho považuje za hlavního favorita v nástupnictví po Trichetovi. Šéf německé centrální banky, kterou řídí od roku 2004, ale minulý rok vyvolal některými svými výroky nevoli řady evropských politiků, včetně Merkelové.

Začátkem ledna spekuloval německý denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), že Merkelová od Weberovy nominace upustí. Německá kancléřka také Webera nikdy veřejně nepodpořila, připomíná Reuters.

Jako další možný německý kandidát se uvádí Klaus Regling, který vede záchranný fond eurozóny. Regling, který má i zkušenosti z unijních institucí., však v listopadu svou kandidaturu popřel. Dalším jménem do čela ECB je Ital Mario Draghi.

Podle Reuters plánovala Bundesbanka vyjádření o Weberově budoucnosti na středu večer. Banka na svých internetových stránkách ale vydala prohlášení, kde vše označuje za fámu. Německé ministerstvo financí odmítlo zprávu komentovat. Spekulace o možném odchodu Webera na významný post v největší německé komerční bance odmítla také Deutsche Bank.

Podle Silvia Peruzza z Royal Bank of Scotland je možný konec kandidatury šéfa Bundesbanky nečekanou zprávou zejména pro finanční trhy. „Vyřazení Webera může mít dopad nejen na ceny obligací, ale i na společnou měnu, uvedl Peruzzo.

Na druhé straně se ozývají hlasy, podle kterých je Weber pro roli prvního muže ECB až příliš velkým „jestřábem. Podle Jamese Nixona ze Societe Generale guvernérské křeslo poputuje k „teamovějšímu kandidátovi. „Na roli prezidenta je Weber možná až příliš samostatný, uvedl. Jako možného náhradníka uvedl jednoznačně reprezentanta Spolkové republiky, pravděpodobně Klause Reglinga.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek